Was de kerstman een paddenstoel?

Iedereen houdt van deze tijd van het jaar omdat het betekent rusten, eten, drank drinken en samenzijn met degenen van wie je houdt. December is in veel culturen de meest feestelijke en traditionele tijd van het jaar. Maar waar komen deze tradities vandaan? Hoe zijn ze ontstaan?

In dit artikel zal ik kijken naar het verhaal van een man die gewoonlijk de kerstman wordt genoemd en de oorsprong van zijn verhaal. Zoals met veel van de geschiedenis, Er is een psychedelische twist.

Wie was de kerstman?

Als je ooit een kind was in de westerse wereld, hebben je ouders je waarschijnlijk het spannende verhaal verteld van een mysterieuze man genaamd
Santa
. Hij wordt beschreven door zijn klassieke vrolijke rode wangen en lange witte baard. Hij draagt een rode jas met een witte bontkraag en manchetten, een rode broek met witte bontmanchetten, een rode hoed met wit bont en een bijpassende zwarte leren riem/laarscombinatie. De kerstman wordt meestal afgebeeld met een grote zak vol cadeaus voor kinderen.

Zijn moderne verhaal is dat hij op de Noordpool woont in zijn speelgoedfabriek, samen met zijn vrouw (mevrouw Clause), zijn 8 rendieren en talloze hardwerkende elfen die gespecialiseerd zijn in het maken van speelgoed. Het hele jaar door werken de elfen de klok rond om zich voor te bereiden op Kerstmis en cadeautjes te maken voor elk kind op aarde. Op 24 december, de avond voor Kerstmis, gaat de kerstman op pad met zijn magische rendieren op zijn slee en bezorgt cadeautjes aan alle kinderen over de hele wereld, zodat ze op kerstochtend wakker kunnen worden met cadeautjes onder de boom. Maar zelfs de kerstman heeft zijn voorwaarden. Elk kind staat op de Leuke Lijst of de Ondeugende Lijst. Als je een braaf kind bent, kom je op de Nice List. Als je dat jaar slecht bent, krijg je niets meer dan een klomp kolen in je kous.

Het verhaal van de kerstman wordt elk jaar in veel huishoudens zonder twijfel verteld. Maar
Hoe
en
wanneer
is dit verhaal begonnen?

Waar komen onze vakantietradities vandaan?

Algemene kersttradities zijn al duizenden aan de gang

van jaren. Hoewel velen geloven dat de meeste van deze tradities uit het christendom komen, zijn kersttradities terug te voeren tot voorchristelijke tijden en hebben ze diepe wortels in de Scandinavische mythologie en het heidendom. Ver voordat het christendom zich ontwikkelde, is elk jaar rond half december voor veel culturen altijd een tijd van feest geweest. Deze vieringen omvatten muziek, dans en samenkomen.

Zoals de geschiedenis ons vertelt, werd het leven van de vroege mens bepaald door seizoenscycli en oogstschema’s. Vele jaren geleden waren we veel meer in contact en synchroon met de cycli van de natuur. VĆ³Ć³r moderne technologie, zoals verwarmingssystemen en elektriciteit, was de winter koud, donker en gewoon beestachtig. Helaas stierven veel mensen tijdens het donkere en koude winterseizoen, waardoor het een extreem moeilijke tijd van het jaar was. Vanwege de sombere realiteit van de strenge wintermaanden was een feest nodig om de geesten levend te houden!

De jaarlijkse oogst voor de meeste gemeenschappen zou in de herfst zijn binnengehaald en het vee zou zijn geslacht, zodat ze in de winter niet hoefden te worden gevoed en in leven gehouden. Het was al moeilijk genoeg om jezelf en je gezin in de winter in leven te houden, laat staan je landbouw. Het hele jaar werd besteed aan de voorbereidingen voor de winter. Moreso, het grootste deel van het bier en de wijn zou rond eind december volledig gefermenteerd en klaar zijn om te drinken. Wat betekent dit allemaal? Een overvloed aan drank/eten en een reden om feest te vieren, wat misschien de verklaring is voor de grote bijeenkomsten en banketten in de winter waar we in deze tijd nog steeds aan deelnemen.

Deze specifieke tradities dateren dus verder terug in de tijd dan het christendom als geheel. Hoe zit het met de kerstman? Was hij een christelijke mythe, zoals velen beweren dat hij was? Laten we daar nu eens naar kijken.

Het korte verhaal van Sinterklaas

Als je de oorsprong van de kerstman opzoekt, zul je waarschijnlijk veel blogs vinden over hoe hij voor het eerst in het christendom verscheen en oorspronkelijk de naam Sint Nicolaas droeg

. Deze entiteit dook op rond 280 na Christus en was een 4e-eeuwse Griekse bisschop/schenker aan de christelijke gemeenschap in de oude stad Myra.

Sinterklaas groeide op in een rijke familie, maar verloor helaas zijn beide ouders net toen hij volwassen werd. Zoals elke heilige zou doen, gebruikte hij zijn erfenis om de minder bedeelden te helpen. In het begin hielp hij specifiek de zieken en de armen. Dit verhaal neemt echter een onverwachte wending. Hij staat bekend om het helpen van de arme vader van drie dochters die niet in staat werden geacht om te trouwen en daarom hun financiƫn niet konden onderhouden. Hij probeerde hen te redden van een leven van prostitutie, wat in de 4e eeuw de meest voorkomende uitkomst was voor ongehuwde vrouwen. Hij liet op een late avond in december 3 zakken goud in de schoorsteen van hun vader vallen, waardoor hij de heilige van de prostituees werd! Een vreemd verhaal, inderdaad.

Er zijn veel unieke verhalen van een man die geschenken aan de minder bedeelden in veel culturen en religies verbiedt. Maar wat als we net iets verder teruggaan? Als je dit doet, word je door het konijnenhol geleid van de met elkaar verweven verhaallijn van sjamanisme en kerstmannen.

Was de kerstman een paddo?

De hedendaagse kerstman heeft veel overeenkomsten met oude Siberische sjamanen. Yup-you, lees dat goed! Ik weet dat het gek klinkt, maar je moet naar me luisteren. Een recente moleculaire studie suggereerde dat de beroemde bekende
Amanita Muscaria
(psychoactieve paddenstoel) had ongeveer 65 miljoen jaar geleden tijdens het Tertiair zijn voorouderlijke oorsprong in de Siberische Beringain-regio voordat het zijn weg vond naar Aziƫ, Europa en Noord-Amerika.

Volgens veel bronnen zouden Siberische sjamanen zich verkleden als de Amanita Muscaria-paddenstoel voordat ze gingen foerageren. Meer specifiek droegen ze rode kostuums met witte bontkragen en manchetten, zwarte laarzen en rode hoeden met witte bontrand. Klinkt bekend?

De reden waarom deze sjamanen zich op deze manier kleedden, was om de paddenstoel te eren die ze aan het foerageren waren, omdat ze zagen dat de Amanita Muscaria heilig was voor hun volk. Interessanter genoeg is dit geen oude traditie die is uitgestorven. Tot op de dag van vandaag voeren Siberische paddenstoelenverzamelaars een soortgelijke ceremonie uit en verkleden ze zich tijdens hun ceremonies nog steeds als de Amanita Muscaria! Hoewel de huidige ceremoniƫle verbanden er anders uitzien dan vroeger, is de gedachte en het motief nog steeds aanwezig.

OkƩ, dus misschien was de kerstman geen
echte
paddenstoel, maar deze verhalen vertellen ons dat een van de originele kerstmannen
zich verkleedde
als paddenstoel. Is dit niet voldoende bewijs van oorsprong? Nou, daar blijft het niet bij!

Niet alleen zouden deze sjamanen zich verkleden als de Amanita Muscaria, maar ze zouden de paddenstoel ook ongedroogd aan hun volk leveren. Na ontvangst van het geschenk van de sjamaan, hingen de lokale bevolking de paddenstoelen aan een touwtje boven hun vuur om de paddenstoelen te drogen Paddo’s uit voordat je ze consumeert. Sommige mensen geloven dat het ophangen van deze rood-witte paddenstoelen boven het vuur de traditie is om rood-witte kousen boven het vuur te hangen. Bovendien leverden sjamanen de paddenstoelen vaak via hun dak aan de lokale bevolking. Tijdens de onvergeeflijk koude en strenge Siberische winters gebruikten veel dorpelingen geen voordeur omdat hun deuren bedekt zouden zijn met sneeuw, waardoor het onrealistisch was om dagelijks te gebruiken. In plaats daarvan gingen ze vaak hun huis binnen en verlieten ze hun huis via een klein deurachtig gat op hun dak.

Zoals het verhaal van de kerstman wordt verteld, liep hij op het dak van een huis en bezorgde hij zijn geschenken door de schoorsteen – een gat in het dak. Zoals het verhaal van de Siberische sjamaan wordt verteld, liep hij/zij op het dak van een huis en leverde de paddenstoelen die hij zocht door een gat in hun dak.

Er zijn heel veel overeenkomsten tussen de wintertradities van de Siberische sjamanen en de tradities rond de kerstman.

Maar wat vind je hiervan? Laat het ons weten in de comments! Vrolijk kerstfeest allemaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REWARD POINTS
  • Register Your Self and Earn
    10 Points
  • Place The Order and Earn Points Earn 1 Points on every 1.00 spent
  • Refer Link
    Share this link and get a reward on their purchase only
  • Earn on Someone Else Purchasing
    Reward is : 20 Point
  • image
    Apply Points on Cart Total

    Conversion Rule : 1.00 = 25 Point

REWARD POINTS REWARD POINTS
Scroll naar boven