Hoe maak je een Crypto-Wallet aan

Weet jij hoe je software installeert op je desktop of laptop? Heb je ooit een app op je telefoon geïnstalleerd? Als dat zo is, is het maken van een crypto-Wallet eenvoudig.

Bij het kopen van cryptocurrency moet je ze ergens opslaan. Cryptocurrency is immers volledig digitaal. Je kunt crypto op een cryptocurrency Exchange houden, wat zijn voor- en nadelen heeft. Of je kunt kiezen voor een self-custody of non-custodial wallet. Wat dat allemaal inhoudt, leggen we op deze pagina uit.

Kijk eerst eens naar "Hoe verricht je een cryptocurrency-transactie", voor wat achtergrondinformatie. Als je echter al bekend bent met crypto en op zoek bent naar informatie over het maken van een crypto Wallet, dan ben je hier aan het juiste adres.

Hosted Wallets or "Web Wallets"

Hosted wallets zijn de meest populaire en eenvoudige manier om een crypto wallet op te zetten. Het houdt in wezen jouw crypto op welk Exchange jij maar wilt. Je kunt bijvoorbeeld een app zoals Coinbase downloaden, registreren en verifiëren en vervolgens crypto gaan kopen. Coinbase bewaart deze munten vervolgens in een gehoste portemonnee.

Het wordt gehost genoemd omdat een derde partij jouw portemonnee op de blockchain bewaart of zogezegd "host". Dit is vergelijkbaar met hoe banken het geld op een spaarrekening houden.

Er zijn echter tal van voor- en nadelen aan gehoste portefeuilles.

VOORS:

 • Je kunt meteen beginnen met handelen

 • Er is niet veel onderzoek of extra hardware voor nodig

 • Als jij je wachtwoord bent vergeten, kun je jouw crypto nog steeds terughalen

TEGENS:

 • Beperkt met wat je kunt doen met jouw crypto

 • Mogelijik bezit je technisch gezien de crypto niet (dit is afhankelijk van het platform)

 • Kwetsbaar voor hacks

 • Niet gereguleerd door een overheidsinstantie of -organisatie

 • Niet verzekerd, dus als het platform failliet gaat of gehackt wordt, blijf je met lege handen (dus zonder crypto) achter.

Het is over het algemeen niet aan te raden om veel crypto op een exchange te hebben. Afgezien van het hacken, is er het probleem van de voogdij (vandaar de benaming zoals afgeleid van het woord Custody). Zoals een traditionele bank waarbij je geen juridische aanspraak hebt op het geld op je rekening. Bij het opnemen vraag je  toestemming aan de bank. Evenzo, afhankelijk van de algemene voorwaarden van het platform, mag je deze cryptovaluta niet volledig bezitten.

Web Wallets zijn goed voor een eerste kennismaking, maar er zijn betere opties voor degenen die serieus bezig zijn met transacties in crypto.


Non-Custodial of Self-Custody Wallets (ook wel Software wallets genoemd)

Non-custodial of self-custody Wallets (ook wel software wallets genoemd) vertrouwen niet op een derde partij om jouw crypto veilig te houden. Een non-custodial wallet is software die je kunt gebruiken om de crypto op te slaan. Het is net zo eenvoudig als het downloaden van een app.

Het beveiligen en beheren van jouw wachtwoord is geheel je eigen verantwoordelijkheid. In crypto worden wachtwoorden een "Private Key” of "Seed Phrase" genoemd. Deze heb je nodig om toegang te krijgen tot de cryptovaluta. Met self-custody wallets is de verantwoordelijkheid van jou en voor jou alleen.

De voordelen van extra verantwoordelijkheid gaan verder dan het volledig beheersen van de beveiliging van jouw cryptovaluta. Je kunt ook deelnemen aan meer geavanceerde crypto-activiteiten zoals uitlenen en lenen.

Hier leest je hoe je een Software Wallet kunt maken.

 1. 1. Download een Wallet-app zoals Coinbase, Ledger Nano X, Electrum of Mycelium. Er zijn er nog veel meer, dus zorg ervoor dat je goed onderzoekt welke het beste bij jouw behoeften past. Sommige Wallets zijn gemaakt voor mobiel gebruik, terwijl anderen beter werken op een pc. Velen beschouwen Coinbase als de beste Wallet voor beginners.

 2. 2. In tegenstelling tot een gehoste Wallet, hoef jij jouw persoonlijke gegevens niet te delen met een non- / self custodial wallet. Je kunt zelfs een account aanmaken zonder e-mailadres.

 3. 3. Schrijf jouw Private Keys op. Sleutels maken crypto superieur aan traditionele financiële instellingen. De private key is een willekeurige zin van 12 woorden. Bewaar het op een veilige plaats. Als je deze woorden verliest, is het onmogelijk om jouw crypto terug te krijgen. Er is geen hogere autoriteit in een gedecentraliseerde blockchain.

 4. 4. Afhankelijk van de portemonnee-app die je kiest, zal je crypto mogelijk niet rechtstreeks kunnen kopen met traditionele valuta's zoals dollars of euro's. Als dit het geval is, moet je je crypto overzetten van een andere locatie, zoals een gehoste Wallet.

Als je dit type portemonnee gebruikt, zorg er dan voor dat deze volledig non-custodial is. Dit betekent dat jij 100% van de activa in jouw Wallet beheert. Omdat deze Wallets echter online worden opgeslagen, hebben ze te maken met dezelfde kwetsbaarheden als crypto-exchanges. Ook zal je er rekening mee moeten houden dat als je in zo’n Wallet van de ene Crypto wil omzetten naar een andere (bijvoorbeeld Ethereum wil wisselen voor Bitcoin) dat dit dan via een Exchange gaat. Daar kan als voorwaarde aan hangen dat jij jezelf alsnog hebt te legitimeren.

 

Hardware Wallets (ook wel Cold Wallets genoemd)

Een hardware Wallet (of Cold Wallet) is een fysiek apparaat dat je crypto opslaat. Crypto kan niet veiliger worden dan dit. Een hardware Wallet bevat jouw privésleutels, zodat de crypto offline is. Hackers kunnen immers niet hacken wat niet online is.

De meeste gewone crypto-gebruikers houden zich niet bezig met hardware-wallets. Ze kunnen duur zijn (tot $ 100) en een beetje ingewikkeld om in te stellen. Maar ze zijn zeer nuttig als het gaat om het veilig houden van jouw crypto. Hardware wallets zijn essentieel als je voor duizenden Euro’s aan crypto hebt.

Als iemand je computer hackt, is je crypto veilig. Zelfs als iemand bij jou thuis inbreekt en je fysieke hardware-portemonnee steelt - zonder de privésleutel krijgen ze geen toegang tot je crypto.

Hier lees je hoe je een hardware-Wallet maakt.

 1. 1. Koop het fysieke apparaat. Ledger en Trezor zijn gerenommeerde merken. Schaf deze ook direct aan van de merken of betrouwbare verkooppunten. Tweedehands exemplaren zouden voorzien kunnen zijn van Spyware door kwaadwillende partijen.

 2. 2. Installeer de software die bij de hardware wordt geleverd. Instructies worden bij het apparaat geleverd, maar als dat niet het geval is, hebben zowel Ledger als Trezor hun handleidingen online staan.

 3. 3. Zet crypto over naar jouw Wallet. Zoals de meeste self-custody wallets, staat de hardware wallet je doorgaans niet toe om crypto te kopen met Dollars en Euro's.

 

Meest Gestelde Vragen

Ben ik bij alle crypto-Wallets volledig eigenaar van mijn Crypto?

Nee, absoluut niet. Cryptocurrency-beurzen zoals Coinbase bieden bewaarportefeuilles. Deze zijn handig voor basisactiviteiten zoals kopen, verkopen en handelen. Maar jouw crypto wordt in vertrouwen gehouden door de beurs.

Is hacken een groot risico voor cryptowallets?

Niet bijzonder. Alle online financiën zijn fundamenteel riskant. Maar reguliere platforms zoals Coinbase zijn net zo veilig als traditionele verkooppunten zoals PayPal. Er is geen enkel risico van hacken bij een hardware wallet.

Hoe weet ik of mijn portemonnee Custodiaal is?

Niet-bewarende Wallets vereisen dat jij (en jij alleen) de privésleutel bezit die is gekoppeld aan het openbare adres van jouw Wallet. 

Wat is een crypto-adres?

Het is als een adres in het dagelijkse leven. Een crypto-adres is een tekstreeks die de locatie van een specifieke portemonnee op de blockchain aangeeft. Een adres kan cryptomunten verzenden of ontvangen. Het kan ook een blockchain-adres worden genoemd.

Hoe verzend ik crypto met mijn Wallet?

Krijg het adres van de Wallet waarnaar je crypto wilt verzenden. Om de zaken eenvoudiger te maken, is het adres vaak in de vorm van een QR-code opgemaakt. Anders is het een tekstreeks.

Meld u aan en ontvang 15% KORTING op uw volgende bestelling

Are you at least 18?

Ja Nee

Become a member and receive €1 in store credit for every 10 reward points earned

Sluiten