Hoe maak je een cryptocurrency-portemonnee?

Weet jij hoe je software installeert op je desktop of laptop? Heb je ooit een app op je telefoon geïnstalleerd? Als dat zo is, dan is het maken van een crypto-portemonnee eenvoudig.

Als je cryptocurrency koopt, moet je ze ergens opslaan. Cryptocurrency is immers volledig digitaal. U kunt crypto op een cryptocurrency-uitwisseling houden, wat zijn voor- en nadelen heeft. Of u kunt kiezen voor een self-custody of non-custodial wallet. Op deze pagina leggen we uit wat het allemaal inhoudt.

Eerst moet u “Hoe u een cryptocurrency-transactie uitvoert” bekijken voor wat achtergrondinformatie. Als u echter al bekend bent met crypto en op zoek bent naar informatie over het maken van een cryptocurrency-portemonnee, dan bent u hier aan het juiste adres.

Gehoste wallets of “web wallets”

Gehoste wallets zijn de meest populaire en eenvoudige manier om een cryptowallet op te zetten. Het is in wezen het bewaren van uw crypto op welk uitwisselingsplatform u maar wilt. U kunt bijvoorbeeld een app zoals Coinbase downloaden, registreren en verifiëren en vervolgens beginnen met het kopen van cryptocurrencies. Coinbase bewaart deze munten vervolgens in een gehoste portemonnee.

Het wordt gehost genoemd omdat een derde partij uw portemonnee op de blockchain bewaart of “host”. Dit is vergelijkbaar met hoe banken uw geld op een spaarrekening houden.

Er zijn echter tal van voor- en nadelen aan gehoste wallets.

PROS:

  • U kunt direct beginnen met handelen
  • Het vereist niet veel onderzoek of extra hardware
  • Als u uw wachtwoord bent vergeten, kunt u uw crypto nog steeds herstellen

TEGENS:

  • Beperkt in wat je kunt doen met je crypto
  • Het is mogelijk dat u technisch gezien niet de eigenaar bent van de crypto (dit hangt af van het platform)
  • Kwetsbaar voor hacks
  • Niet gereguleerd door een overheidsinstantie of -organisatie
  • Niet verzekerd, dus als het platform failliet gaat of gehackt wordt, heb je pech (en crypto)

Het is over het algemeen niet aan te raden om niet veel crypto op een exchange op te slaan. Afgezien van hacken, is er het probleem van de voogdij. Zoals een traditionele bank waar je geen wettelijke aanspraak hebt op het geld op je rekening. Als je geld opneemt, vraag je toestemming aan de bank. Evenzo is het, afhankelijk van de algemene voorwaarden van het platform, mogelijk dat u deze cryptocurrencies niet volledig bezit.

Web wallets zijn goed om je tenen nat te maken, maar er zijn betere opties voor degenen die serieus bezig zijn met transacties in crypto.

Non-custodial of self-custody wallets (ook wel software wallets genoemd)

Non-custodial of self-custody wallets (of software wallets) zijn niet afhankelijk van een derde partij om je crypto veilig te houden. Een non-custodial wallet is software die je kunt gebruiken om je crypto op te slaan. Het is net zo eenvoudig als het downloaden van een app.

Het beveiligen en beheren van uw wachtwoord is volledig uw verantwoordelijkheid. In crypto worden wachtwoorden een “privésleutel” of “seed phrase” genoemd. Deze heb je nodig om toegang te krijgen tot je crypto. Met self-custody wallets ligt de verantwoordelijkheid bij jou en bij jou alleen.

De voordelen van extra verantwoordelijkheid gaan verder dan het volledig beheersen van de beveiliging van uw crypto. U kunt ook deelnemen aan meer geavanceerde crypto-activiteiten zoals uitlenen en uitlenen.

Hier leest u hoe u een niet-bewarende portemonnee maakt.

1. Download een wallet-app zoals Coinbase, Ledger Nano X, Electrum of Mycelium. Er zijn er nog veel meer, dus zorg ervoor dat u onderzoekt welke het beste bij u past. Sommige wallets zijn gemaakt voor mobiel, terwijl andere beter werken op een desktop. Velen beschouwen Coinbase als de beste portemonnee voor beginners.

2. In tegenstelling tot een gehoste portemonnee, hoeft u uw persoonlijke gegevens niet te delen met een self-custody wallet. Je kunt zelfs een account aanmaken zonder e-mailadres.

3. Noteer je private key. Sleutels maken cryptocurrencies superieur aan traditionele financiële instellingen. Uw privésleutel is een willekeurige zin van 12 woorden. Bewaar het op een veilige plaats. Als je deze sleutel verliest, is het onmogelijk om je crypto terug te krijgen. Er is geen hogere autoriteit in een gedecentraliseerde blockchain.

4. Afhankelijk van welke wallet-app u kiest, kunt u mogelijk niet rechtstreeks crypto kopen met traditionele valuta’s zoals dollars of euro’s. Als dit het geval is, moet u uw crypto overmaken vanaf een andere locatie, zoals een gehoste portemonnee.

Als u dit type portemonnee gebruikt, zorg er dan voor dat deze volledig niet-bewarend is. Dit betekent dat u 100% van de activa in uw portemonnee beheert. Omdat deze wallets echter online worden opgeslagen, hebben ze te maken met dezelfde kwetsbaarheden als cryptobeurzen.

Hardware wallets (ook wel cold wallets genoemd)

Een hardware wallet (of cold wallet) is een fysiek apparaat waarop je crypto wordt opgeslagen. Veiliger dan dit worden cryptocurrencies niet. Een hardware wallet bevat je private keys, dus je crypto is offline. Hackers kunnen immers niet hacken wat niet online staat.

De meeste casual crypto-gebruikers houden zich niet bezig met hardware wallets. Ze kunnen duur zijn (tot $ 100) en een beetje ingewikkeld om op te zetten. Maar ze zijn zeer nuttig als het gaat om het veilig houden van uw crypto. Hardware wallets zijn essentieel als je voor duizenden dollars aan crypto hebt.

Als iemand je computer hackt, is je crypto veilig. Zelfs als iemand inbreekt in je huis en je fysieke hardware wallet steelt – zonder de private key krijgen ze geen toegang tot je crypto.

Hier leest u hoe u een hardware wallet maakt.

1. Koop het fysieke apparaat. Ledger en Trezor zijn gerenommeerde merken.

2. Installeer de software die bij de hardware wordt geleverd. Instructies worden bij het apparaat geleverd, maar als dat niet het geval is, hebben zowel Ledger als Trezor hun handleidingen online staan.

3. Maak crypto over naar je wallet. Zoals de meeste self-custody wallets, staat de hardware wallet je meestal niet toe om crypto te kopen met dollars en euro’s.

Veelgestelde vragen

Zijn alle crypto-wallets niet-bewarend?

Nee, absoluut niet. Cryptocurrency-uitwisselingen zoals Coinbase bieden bewaarportefeuilles. Deze zijn handig voor basisactiviteiten zoals kopen, verkopen en handelen. Maar uw crypto wordt in bewaring gehouden door de beurs.

Is hacken een ernstig risico voor crypto-wallets?

Niet in het bijzonder. Alle online financiën zijn fundamenteel riskant. Maar reguliere platforms zoals Coinbase zijn net zo veilig als traditionele verkooppunten zoals PayPal. Er is geen risico voor een hardware wallet.

Hoe weet ik of mijn portemonnee bewarend is?

Non-custodial wallets vereisen dat jij (en alleen jij) in het bezit bent van de privésleutel die is gekoppeld aan het openbare adres van je wallet.

Wat is een crypto-adres?

Het is als een adres in het echte leven. Een crypto-adres is een reeks tekst die de locatie van een specifieke portemonnee op de blockchain aangeeft. Een adres kan cryptomunten versturen of ontvangen. Het kan ook een blockchain-adres worden genoemd.

Hoe verstuur ik crypto met mijn portemonnee?

Haal het adres op van de wallet waar je crypto naartoe wilt sturen. Om het eenvoudiger te maken, heeft het adres vaak de vorm van een QR-code. Anders is het een reeks tekst.

REWARD POINTS
  • Register Your Self and Earn
    10 Points
  • Place The Order and Earn Points Earn 1 Points on every 1.00 spent
  • Refer Link
    Share this link and get a reward on their purchase only
  • Earn on Someone Else Purchasing
    Reward is : 20 Point
  • image
    Apply Points on Cart Total

    Conversion Rule : 1.00 = 25 Point

REWARD POINTS REWARD POINTS
Scroll naar boven