Hoe verricht je een cryptocurrency-transactie

Voordat we leren hoe we een cryptocurrency-transactie kunnen verrichten, moeten we enkele basisprincipes over crypto zelf leren. Wat geeft een cryptocurrency zijn waarde? Waarom zou je je druk maken om dit grappige internetgeld als je wat geld overmaakt van je PayPal-rekening?

Aan het einde van deze pagina zal je de waarde van crypto begrijpen. Je weet niet alleen wat een cryptocurrency is en hoe je een transactie kunt uitvoeren, maar je weet ook waarom je eerder vroeger dan later een crypto-portemonnee zou willen hebben.

Maar we lopen op de zaken vooruit.

Een cryptocurrency / cryptovaluta is een combinatie van twee nuttige technologieën: geld en cryptografie.

Ben je ooit een CAPTCHA tegengekomen? Je weet wel, als je op een website bent, vragen ze je om op foto's met motorfietsen te klikken om te bewijzen dat je geen bot bent? Dat is cryptografie in actie. Cryptografie werkt op de achtergrond om ervoor te zorgen dat onze berichten-apps beveiligd zijn tegen rondsnuffelen door derden.

Cryptocurrency zijn digitale of virtuele valuta die worden beveiligd door vergelijkbare privacy- en beveiligingsprotocollen. Het is in wezen cryptografie toegepast op geld en uitwisseling.

Maar wacht even - hoe creëer je precies geld uit niets? Zelfs als het "niets" een berg aan computercode is. Waarom hebben cryptovaluta waarde?

Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je een cryptocurrency-transactie uitvoert. Maar eerst zullen we wat achtergrondinformatie geven over de technologie zelf. Wanneer je recht op jouw doel wil afgaan, gebruik de headers van dit artikel voor het vinden van jouw specifieke vraagstuk.

 

Belangrijkste leerpunten

 • Een cryptocurrency is een digitaal bezit op een netwerk dat is verdeeld over miljoenen computers. Vergelijkbaar met "Napster" of andere P2P-sites voor het delen van bestanden.

 • Overheden en muziek labels konden mensen er niet van weerhouden muziek te downloaden omdat de app-structuur te gedecentraliseerd was. Ze zouden de wereld van computers hebben moeten zuiveren om te voorkomen dat mensen muziek zouden delen. Evenzo kunnen cryptovaluta’s buiten de controle van regeringen en banken of andere centrale autoriteiten bestaan.

 • Gedecentraliseerde systemen vallen niet uit elkaar bij een single point of failure. Cryptocurrency kunnen goedkopere en snellere geldoverdrachten bieden, vooral zonder authenticatie- en beveiligingskosten door derden. Beveiliging is ingebouwd in het systeem.

 • Handelen met crypto  is net zo eenvoudig als het downloaden van een app op jouw telefoon.

 • Mocht je slechts een paar transacties willen doen, niets groots, begin dan met het openen van een account op een platform zoals Coinbase. Verifieer je identiteit en je bent klaar om van start te gaan! Zonder behoefte aan een digitale portemonnee of enige voorafgaande crypto-kennis!

 

Waarom is Cryptovaluta waardevol?

Tegenwoordig hebben we bankkaarten die papiergeld vertegenwoordigen. Vroeger was papiergeld inwisselbaar in goud en zilver. Goud en zilver waren waardevol omdat mensen het op prijs stelden om ze in sieraden te gebruiken. Wat mensen ook als geld gebruiken, heeft altijd een oorsprong gehad in iets dat de moeite waard is.

Behalve cryptovaluta... of zo lijkt het.

Velen realiseren zich niet dat cryptocurrency zowel een valuta als een betalingssysteem is. Het betalingssysteem is de bron van zijn waarde. Maar zelfs crypto-enthousiastelingen hebben moeite met dit concept, dus laten we er wat dieper op ingaan.

Technologische beperkingen hebben valuta's altijd gescheiden van hun betalingssystemen. Wanneer je wereldwijd geld overmaakt, moet je een beroep doen op derden. En je moet die derde partijen vertrouwen, net zoals zij jou moeten vertrouwen.

Dat is de reden waarom cryptovaluta zijn uitgevonden - om deze afhankelijkheid van derden te omzeilen. De mysterieuze maker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, zei over zijn uitvinding:

"Een pure peer-to-peer-versie van elektronisch contant geld zou het mogelijk maken om online betalingen rechtstreeks van de ene naar de andere partij te sturen zonder tussenkomst van een financiële instelling. Digitale handtekeningen bieden een deel van de oplossing, maar de belangrijkste voordelen gaan verloren als een vertrouwde derde partij nog steeds verplicht is om dubbele uitgaven te voorkomen. We stellen een oplossing voor het probleem van dubbele uitgaven voor met behulp van een peer-to-peer netwerk. Het netwerk timestamped transacties door ze te hashen in een doorlopende keten van op hash gebaseerde proof-of-work, het vormen van een record dat niet kan worden gewijzigd zonder de proof-of-work opnieuw uit te voeren."

Met andere woorden: de innovatie komt voort uit hoe het betaalnetwerk werkt. De munt of digitale munteenheid kan alleen de waarde van het netwerk uitdrukken. Een cryptocurrency-munt is een boekhoudtool. Het nut van cryptocurrency komt van het betalingsnetwerk. Dit wordt een blockchain genoemd.

 

Wat is de "Blockchain?"

Blockchain-technologie maakt cryptovaluta mogelijk. Het is een gedistribueerd grootboek dat in wezen een database is die in de ruimte wordt gedeeld en gesynchroniseerd en toegankelijk is voor meerdere mensen. Het geeft transacties openbare "getuigen" in plaats van een gecentraliseerd grootboek dat afhankelijk is van financiële instellingen of derden.

Het blockchain-grootboek leeft in de Cloud. De blockchain kan op elk moment door iedereen worden geobserveerd en door zijn gebruikers worden gecontroleerd, en maakt het mogelijk om stukjes informatie van de ene persoon naar de andere over te dragen. Deze informatie bits zijn als digitaal beveiligde eigendomstitels. Nakamoto noemde deze 'digitale handtekeningen'.

De blockchain verifieert deze digitale handtekeningen zonder afhankelijk te zijn van een extern vertrouwensbureau. Een internetgrootboek waar iedereen toegang toe heeft, is handig. Het registreert de bedragen, het tijdstip en het openbare adres van elke transactie. De blockchain garandeert de integriteit van het systeem. De munteenheid is slechts een digitale vorm van een eigendomstitel. De echte ster van de show is de blockchain.

De waarde van cryptovaluta is niet ingebed in de digitale munten maar in het betalingsnetwerk. Als cryptovaluta op de een of andere manier de blockchain zouden verlaten, zou de waarde van de digitale munten tot nul dalen. De reden hiervoor is dat de blockchain niet alleen om geld draait.

De blockchain is de perfecte uitvinding voor het overdragen van informatie die beveiliging, bevestigingen of garanties van authenticiteit vereist. Het vermindert de kans op menselijke fouten. Hiërarchische structuren worden vervangen door peer-to-peer technologie. In een economie die draait op contracten en uitwisselingen, is het hebben van algoritmen die vertrouwen en veiligheid garanderen, zoiets als... nou ja, het is alsof je je cd's opgeeft voor een smartphone met een app die gratis muziek streamt. 

 

Wie gebruiken Crypto?

Als je luistert naar degenen die het meeste te verliezen hebben van cryptovaluta, profiteren alleen criminelen en ondernemers uit Silicon Valley ervan. Maar dit is overduidelijk onjuist. De acceptatie van cryptocurrency is wijdverbreid in ontwikkelde landen zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de landen van de Europese Unie.

Evenzo hebben opkomende economieën in Afrika cryptovaluta aangenomen. Een recent onderzoek suggereerde dat 33 procent van de Nigerianen crypto bezat.

Inwoners van India, China en Brazilië hebben allemaal cryptovaluta geadopteerd om geld over de grens te kunnen overmaken zonder onnodige kosten.

De Verenigde Staten en Canada hebben een pro-crypto-houding. Veel landen vegen crypto onder het regelgevende tapijt bij het handhaven van fraude- en anti witwas-regels. Niet zo voor de Amerikanen en Canadezen.

De lidstaten van de Europese Unie zijn traditioneel minder warm in de ontvangst geweest. Dat verandert echter nu de regeringen en het parlement van de EU overeenstemming hebben bereikt over de regulering van cryptovaluta.

Op de meeste plekken belasten overheden cryptovaluta als vermogenswinst.

Cryptovaluta zijn illegaal in Algerije, Egypte, Bangladesh, China (voor inwoners, sinds september 2021) en Noord-Macedonië (het enige Europese land met een volledig verbod).

Colombiaanse burgers kunnen crypto bezitten, maar het is de financiële instellingen van het land verboden om zich daarbij te betrekken.

 

Wie accepteren Crypto?

Cryptovaluta zoals Bitcoin worden geaccepteerd door bedrijven als PayPal, Microsoft, Wikipedia en zelfs Home Depot (Amerika’s grootste retailer voor woningverbetering).

En natuurlijk accepteren wij bij RealChems cryptovaluta als betaling. 

 

Waarom zou je Crypto gebruiken?

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van crypto.

Bescherm van activa - De gedecentraliseerde structuur van Crypto betekent dat jouw activa niet vatbaar zijn voor een vertrouwensrelatie met derden. Tijdens het handelen kun je houden wat je verdient. Er is geen tussenpersoon vergoeding.

Bescherm tegen diefstal – Transacties worden gevalideerd en vastgelegd in een grootboek. Identiteiten zijn versleuteld.

Bescherm tegen inflatie - Ondanks hun volatiliteit hebben cryptovaluta hun waarde behouden terwijl de inflatie recordhoogten bereikt. Crypto's kunnen dienen als financieel kussen in een onzekere wereld.

Veilig en transparant - Crypto's zijn openbaar en privé waar het telt. Openbaar genoeg om ervoor te zorgen dat het betalingsnetwerk eerlijk blijft. Maar privé genoeg om jouw identiteit te beveiligen. 

 

Hoe en waar Crypto aan te schaffen?

Om cryptocurrency te kopen, moet je een makelaar (broker) of een crypto-beurs (exchange) vinden.

(Je kunt ook crypto minen, maar dat zal ons in een konijnenhol leiden over wat het 'minen' van crypto zelf is. Bovendien heb je enorme rekenkracht en de middelen nodig om dat te doen, dus het is de moeite niet waard voor basis transacties.)

Een crypto-exchange (beurs) is een platform waar kopers en verkopers elkaar ontmoeten om cryptovaluta te verhandelen. Ze zijn vergelijkbaar met online brokerage-platforms. De meest populaire zijn Coinbase en Gemini, maar je kunt uit tal van andere kiezen.

Het probleem met cryptocurrency-uitwisselingen is dat overheden ze niet reguleren. Dus in het geval van een hack of een onvoorziene gebeurtenis kunnen mensen met crypto op deze beurzen hun geld verliezen.

Crypto-uitwisselingen zijn meestal gericht op beginners en brengen daarom hogere kosten in rekening dan wanneer je een andere route zou volgen.

Een crypto-broker (makelaar) haalt de complexiteit uit het proces. Robinhood en SoFi zijn twee van de meest bekende crypto-makelaars.

Net als een "gewone" makelaar, is een crypto-broker een tussenpersoon tussen jou, de consument en de cryptocurrency-exchange. Als je het niet erg vindt om een ​​kleine servicevergoeding te betalen, is het gebruik van een crypto-makelaar een geweldige manier om het veld te betreden zonder veel voorkennis.

Nadat jij je hebt aangemeld bij een crypto-exchange of brokerage kan je geld op jouw account storten. Met geld op je account kun je crypto kopen. En maak je geen zorgen als je de prijs van één volledige Bitcoin momenteel niet kunt betalen. Je kunt fractionele bedragen kopen, bijvoorbeeld 1/100 miljoenste van een Bitcoin.

De tien grootste cryptovaluta's die momenteel op de markt zijn, zijn:

 1. 1.Bitcoin (BTC)

 2. 2.Ethereum (ETH)

 3. 3.Tether (USDT)

 4. 4.Binance Coin (BNB)

 5. 5.Cardano (ADA)

 6. 6.Dogecoin (DOGE)

 7. 7.XRP (XRP)

 8. 8.Solana (SOL)

 9. 9.U.S. Dollar Coin (USDC)

 10. 10.Uniswap (UNI)

Enkele dingen om in gedachten te houden bij het kopen van crypto via een broker of exchange:

Je moet jouw identificatie verifiëren. Dit om fraude te voorkomen en te voldoen aan de wettelijke vereisten van de overheid. Een cryptoplatform kan vragen om een kopie van je rijbewijs of paspoort. Dit staat bekend als de KYC-procedure (Know Your Customer).

Sommige creditcardmaatschappijen verwerken cryptocurrency-transacties als contante voorschotten. Dus als je geld overmaakt van een creditcard naar een crypto-uitwisseling, wees dan op je hoede voor hogere rentetarieven en contante voorschotkosten vanuit je bank.

Waar moet ik mijn crypto opslaan?

Je hebt een paar opties: een crypto-exchange, een digitale portemonnee of een fysieke portemonnee, binnen crypto Wallets genaamd. We raden om veiligheidsredenen een digitale of fysieke portemonnee aan. Maar als jij je tenen in de crypto-wereld dompelt en geen groot saldo hebt, dan is er niets mis met het achterlaten van crypto op de beurs.

Zie Hoe maak je een Crypto-Wallet aan voor meer informatie hierover.

 

Hoe maak je een cryptocurrency-transactie?

Eindelijk! We hebben bijna alles besproken wat er te weten valt over cryptovaluta. Nu kunnen we tot de kern van het probleem komen. Hoe gebruik je deze fokking dingen!?

Laten we zeggen dat je wat crypto hebt op een exchange of opgeslagen in een Wallet. Wat nu?

De meest eenvoudige transactie is simpelweg de ene cryptocurrency inwisselen voor de andere. Je kunt dit doen vanuit het comfort van de crypto-exchange of jouw broker op de hoogte stellen.

Als je geld wilt uitbetalen, kan je een online kiosk gebruiken die is ontworpen om crypto om te zetten in jouw lokale valuta. Lokale valuta wordt ook omschreven als ‘Fiat’-geld.

Maar stel dat je iets wilt kopen met crypto?

Je kunt overmaken tussen digitale Wallets. Het enige dat je nodig hebt om de transactie uit te voeren, is het blockchain-adres van de Wallet waarnaar jij de crypto stuurt.

Als je Bitcoin gebruikt, ziet het adres er ongeveer zo uit:

1FtjAzGKSyAavUkbw5QsyzzNDKdtPXk95D

Elk adres linkt naar een bepaalde gebruiker of de locatie van een specifieke Wallet. Elk crypto-adres is uniek omdat het de locatie van een Wallet op de blockchain vertegenwoordigt.

Crypto-adressen zijn openbaar, maar de persoon of Wallet achter het adres blijft anoniem.

Individuen sturen cryptocurrency naar een crypto-adres, zoals hoe je reguliere valuta naar e-mailadressen kunt sturen. Maar eerst heb je het adres nodig van de Wallet waarnaar je geld stuurt. Of omgekeerd, de persoon die jou crypto probeert te sturen, heeft jouw portemonnee-adres (of adres op de beurs) nodig.

Omdat crypto-adressen lang en willekeurig zijn, hebben mensen QR-codes aangenomen voor eenvoudige transacties en communicatie. Deze QR-codes die crypto-adressen vertegenwoordigen, zijn veilig om te adverteren omdat ze beschermd zijn tegen diefstal.

Een crypto-adres is een 'openbare sleutel'. Een openbare sleutel is een van de twee sleutels die in cryptografie worden gebruikt. De sleutel die wordt gebruikt voor decodering verschilt van de sleutel die wordt gebruikt voor de codering. Of met andere woorden, ik kan je geld sturen naar je blockchain-adres, maar ik kan dat adres niet gebruiken om uit je digitale portemonnee te stelen.

 

Samengevat: Hoe verricht je een cryptocurrency-transactie?

Als je weet hoe je een app op je telefoon kunt downloaden, kun je aan de slag met cryptovaluta en een transactie doen. Zo gemakkelijk is het.

De moeilijkheid met crypto komt voort uit het begrijpen wat het is en waarom het waarde heeft. We hopen dat je vandaag iets hebt geleerd. En als je meer informatie wilt over het verkrijgen van een crypto-Wallet en daarmee transacties wilt verrichten in plaats van te vertrouwen op Brokers of Exchanges, bekijk dan Hoe maak je een Crypto-Wallet aan. Het zou al jouw andere vragen moeten beantwoorden.

 

Meld u aan en ontvang 15% KORTING op uw volgende bestelling

Are you at least 18?

Ja Nee

Become a member and receive €1 in store credit for every 10 reward points earned

Sluiten