raving

Je hebt misschien op dit artikel geklikt als beginnende raver. Na jarenlang naar raves te zijn gegaan, kan ik vol vertrouwen zeggen dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn is… Hoewel het vooral lol en feest is, kunnen er veel uitdagingen zijn tijdens het raven en zijn er enkele typische obstakels die je tegen kunt komen tijdens je ervaringen op een party.

In dit artikel ga ik enkele tips bespreken die ik met je wil delen en die je kunnen helpen om meer uit je ervaring te halen.

Kies jouw groep verstandig

Dit is één van de meest voor de hand liggende dingen om ervoor te zorgen dat je rave-ervaring episch is. De mensen met wie je gaat, zullen zonder twijfel de ervaring maken of breken.

Het is zo ontzettend belangrijk om je groep zorgvuldig te kiezen en naar raves te gaan met degenen die jouw welzijn in gedachten hebben. Raving kan een extreem intense bonding-ervaring zijn vol kwetsbaarheden. In mijn volgende paar punten hieronder zal ik uitleggen waarom dit zo belangrijk is.

Time Management

Met zo'n formele titel kun je de verkeerde indruk krijgen. Als ik zeg dat timemanagement de sleutel is, verwijs ik naar veel dingen. Plan bijvoorbeeld je toiletpauzes in! Gewoonlijk geeft een pauze tussen de sets door aangewezen wc-pauzes ... Gebruik ze ALTIJD, zelfs als je niet per se het gevoel hebt dat je dat nodig hebt.

Ga naar het toilet voordat je naar een podium gaat en/of tussen de podia/sets. Ook al loop je langs een toilet, grijp altijd je kans! Je wilt niet die vriend zijn die ervoor zorgt dat iemand het hoofdpodium verlaat om met je naar het toilet te gaan.

Het gebruik van het toilet is slechts één van de vele voorbeelden die ik zou kunnen gebruiken als voorbeeld waar tijdbeheer nodig is om ervoor te zorgen dat jij het meeste uit jouw tijd haalt!

Wees niet wispelturig

Niets is erger dan een onbetrouwbare vriend. We hebben allemaal die ene vriend waarbij het lijkt alsof hij het idee om iets te doen leuk vindt, of het leuk vindt om erover te praten, meer dan datgene daadwerkelijk te doen.

Plan geen rave met een vriend die bekend staat als super wispelturig, want het kan behoorlijk stressvol zijn om tickets te regelen met vrienden die niet zeker zijn of moeite hebben om dingen door te zetten.

Het is echt belangrijk om op dezelfde golflengte te zijn als je rave-partners. Verspil niet te veel tijd aan het maken van een plan met je vrienden die er niet 100% bij zijn!

Hou de sfeer goed!

Een onvermijdelijk iets dat je leert nadat je naar een aantal raves bent geweest, is dat iedereen op een gegeven moment zijn eigen shit-show heeft. Of dat nu te dronken worden en overgeven is, of misschien je shit verliezen na één pil te veel, iedereen heeft zijn momenten.

Uiteraard zou het advies zijn om jezelf in de gaten te houden en verantwoord met middelen om te gaan, maar dat advies gaat het raam uit als je in het moment zelf zit. Ik zeg alleen maar dat je je best moet doen om de sfeer niet te doden, zodat jij en je vrienden allemaal een drama-vrije tijd kunnen hebben! Een rave hoort een tijdelijke ontsnapping te zijn aan de realiteit waar alles mag, zolang iedereen maar plezier heeft... Houd de sfeer hoog en houd je shit zoveel mogelijk in orde.

Praktische spullen

Besteed veel aandacht aan wat je meeneemt. Ik ben de 'moeder' van de vriendengroep, dus ik neem altijd dingen mee, ook al gebruik ik ze niet per se zelf, om er zeker van te zijn dat we goed voorbereid zijn. Hier zijn enkele van de essentiële dingen die ik altijd inpak voor een rave:

 • Water & Snacks (pak altijd meer in dan nodig is)
 • Zonnescherm
 • Zonnebril
 • Pads/tampons (je weet nooit wanneer iemand er een nodig heeft)
 • Regenjassen
 • Toiletpapier
 • Babydoekjes/handdesinfectie
 • Ibuprofen
 • Solar pad-oplader voor telefoons/luidsprekers
 • Vuilniszakken
 • Elektroloog tabletten
 • Pleisters en een paar eenvoudige EHBO-artikelen

Kleine investeringen zijn de moeite waard.

Er zijn een paar dingen die het waard zijn om te kopen voordat je lid wordt van een rave-familie. De eerste is een heuptasje/hasjtasje (hoe je ze ook noemen mag). Dit is een enorme gamechanger!

Het is niet leuk om de hele tijd een rugzak bij je te dragen en vergroot ook de kans dat iemand iets uit je tas pikt zonder dat je het merkt. Een heuptasje is een kleine investering die naar mijn mening een must is. Zorg ervoor dat je er één aanschaft die groot genoeg is voor je telefoon, contant geld, identiteitsbewijs en al het andere dat je bij je moet hebben als je niet bij je tent op een festival bent.

Bovendien is een hydratatiepakket ook superhandig om te hebben en kan het jou en je vrienden redden van ernstige uitdroging, wat een domper kan zijn. Blijf altijd gehydrateerd!

Dress to Impress

Een ding dat ik leuk vind aan naar een rave gaan, is dat je je letterlijk kunt kleden zoals je wilt en dat niemand er iets over kan zeggen! Wanneer jij er helemaal voor wil gaan als je daar zin in hebt, zal ik zeggen dat het belangrijk is om bij het plannen van je outfits rekening te houden met het praktische.

Ja, je wilt zeker weten dat je outfits je een zelfverzekerd gevoel geven, maar je moet er ook voor zorgen dat ze comfortabel zijn. Ik heb eerder rave-fits gepland waar ik verliefd op was, maar pas na vier uur mij realiseerde dat mijn outfit extreem ongemakkelijk was en ik spijt had van de outfit die ik had samengesteld, ondanks hoe fantastisch ik er uitzag.

Dat gezegd hebbende, plan iets leuks en extra's, maar zorg ervoor dat het realistisch is om urenlang in die outfit te bewegen en (waarschijnlijk) te zweten.

Prop it up!

Iets wat ik graag doe, is rekwisieten meenemen. Sommige mensen nemen deze stap naar het volgende niveau en plannen rekwisieten die hun raving-ervaring veel moeilijker maken, zodat ze iemands dag kunnen maken.

Ben je ooit naar een rave geweest, aan het trippen was toen twee kerels langs je liepen, verkleed als een draak en je helemaal versteld stond?

Nee? Alleen ik? Oké, het kan gebeuren! Terwijl dat soort mensen die hun best doen voor kostuums en rekwisieten het werk van de Heer doen, kan jij je enthousiaste ervaring ook verbeteren met kleinere rekwisieten. Ik heb bijvoorbeeld een caleidoscoopbril die ik bij elke rave meeneem. Ik heb er touwtjes aan vastgemaakt, zodat ik ze om mijn nek kan laten hangen als ik ze niet gebruik.

Ze zijn supergemakkelijk om mee te nemen en kunnen je rave 10x epischer maken als je ze op het juiste moment tevoorschijn haalt! Bovendien vind ik het heerlijk om te verdwalen in een menigte en mijn bril op de gezichten van een willekeurige raver te plaatsen en te zien hoe hun gedachten recht voor mijn neus worden weggeblazen ... Pure magie!

Zoek een aangewezen ontmoetingsplek.

We weten allemaal dat een grote uitdaging het constant verliezen van je vrienden in een grote menigte kan zijn. Wanneer dit gebeurt, is het gemakkelijk om de rest van de set te besteden aan het proberen elkaar te vinden in plaats van te genieten van het moment.

Hoewel je altijd op je telefoon moet kijken, vooral als één van je vrienden vermist wordt, is dit soms niet mogelijk. De telefoon van je vriend kan bijvoorbeeld leeg zijn of misschien heeft hij geen bereik meer. Hoe dan ook, het is super handig om een plek te hebben waarvan je hele groep op de hoogte is en die je kunt gebruiken om elkaar te vinden als er iets misgaat.

Zorg ervoor dat deze plek iets is dat je niet mag missen. Maak bijvoorbeeld de ontmoetingsplek onder de massieve 20 meter lange paddenstoel bij het hoofdpodium of bij de graffitimuur. Iets dat je allemaal kunt vinden, ongeacht hoeveel paddenstoelen jij en je vrienden de hele nacht hebben gegeten.

Slotgedachten:

Over het algemeen is mijn belangrijkste tip om plezier te hebben, los te laten, maar wees er gewoon slim over! Ga helemaal los, maar plan ook dienovereenkomstig en neem geen slechte beslissingen!

Ons leven is zo ongelooflijk eindig, dus maak er het beste van! Je kunt levenslange herinneringen maken op raves en extreem diepe verbindingen creëren die jaren en jaren kunnen duren.

Wees aardig, wees slim en verspreid je liefde! Happy raving!